אורה ערמוני
גם יותר משישים שנה, מאז מלחמת העצמאות, קיימת עדיין אי בהירות, גם בפרטי הקרבות של המלחמה וגם במספרם המדויק של החללים. עדיין ישנם חיילים שנחשבים לנעדרים ויחידה מיוחדת במשרד הביטחון, היחידה לאיתור נעדרים, לא חדלה לחפש אחר עקבותיהם.
במסגרת זו הגיע למלכיה לפני שבועות מספר ירח פארן מקיבוץ (היום כבר מושב) האון, עם עוד כעשרה מחברי היחידה. הם באו בעקבות שיחה עם שלמה ספיר (שתמיד יכונה רבה), שזכר שלפני עשרות שנים מצא בשדה המרעה מצבה ועליה חרוט השם: אברהם בן אברהם. חיפוש מדוקדק שלהם וסריקה של כל המורד למן הפילבוקס הצפוני ועד לעמק קדש לא העלתה בינתיים דבר, אבל סומנו תלי אבנים קטנים שבהם יש כוונה לחפש.
באותה הזדמנות תיקן פארן מספר פרטים לגבי המצבה הניצבת בגבעת-גנדי, של נופלי הגדוד הראשון של הפלמ”ח בשני הקרבות הראשונים על מלכיה.
מתברר שעל המצבה חרותים 25 שמות, כשאחד הנופלים רשום בטעות פעמיים. משה שעיו (ולא שעין כפי שכתוב על המצבה), נער שהתחנך בבית אלפא והצטרף לפלמ”ח, נהרג בקרב הראשון ובטעות דווחו ממפקדת חטיבת יפתח שישבה באיילת-השחר, על שם משפחתו: משה טיכו. ימים ספורים לאחר מכן הודיעו מהמפקדה על תיקון השם למשה שעיו, אבל הטעות לא נמחקה ורק נוסף למניין החללים השם הנכון. שני השמות הללו, של אותו אדם, מופיעים היום על המצבה.
נוסף על כך חסרים במצבה שמות של שני חללים נוספים שנחשבו לנעדרים, ורק לאחר שנים
העידו חבריהם שהיו איתם בקרב על כך שראו אותם הרוגים.
הרווי אברהם כהן ואדוארד אברהם לוגאץ’ היו שני אנשי מח”ל (מתנדבי חוץ לארץ) שהגיעו ארצה מקנדה וברגע האחרון נשלחו למחנה פילון ממנו יצאו אנשי הגדוד הראשון לכבוש את מלכיה. השניים צורפו כמקלענים למחלקה של אסף רוזנבלום (גם הוא נהרג בקרב הראשון) שנלחמה ב-15.5.1948 במבואות הכפר המתואלי – מלכיה.
כידוע הושארו גופות מרבית ההרוגים מאותו קרב בשטח ורק לאחר שבועיים, כשהגדוד הראשון חזר וכבש את מלכיה, נתגלו ערימות הגופות שהלבנונים כיסו באבנים.
אל הלוח החדש המתוכנן על ידי מחלקת ההנצחה של משרד הביטחון יתווספו, אם כן, שמות השניים, ויימחק השם שנכתב בטעות: משה טיכו.
סך כל השמות על גבי הלוח החדש – 26. (שניים מתוכם נפלו בקרב השני של הגדוד הראשון של הפלמ”ח: יצחק טולידנו ומשה אלנקווה).
במסגרת התכנון המחודש של גבעת-גנדי אמור להתווסף לשתי המצבות הקיימות, שגם הן יחודשו, לוח חדש, לזכר הנופלים אנשי גדוד 11 של חטיבת “עודד”, שחלקם עדיין נחשבים לנעדרים, אם כי, לטענת פארן, בימים הקרובים עשוי להתפרסם פתרון תעלומת היעדרם. עד כה היה ידוע על שמונה נופלים של גדוד 11. על הלוח יתווסף גם שמו של שלמה קרון, איש הכוח המסייע שצורף אליהם ונהרג יחד עימם ב-5.6.1948.
סך כל השמות על לוח גדוד 11 של חטיבת “עודד” – 9.
35 שמות הנופלים בקרבות מלכיה ייחרתו על הלוחות החדשים שיוצבו במתחם החדש עם התכנון המחודש של גבעת-גנדי.
האם זה סוף הסיפור? האם הסיפור מדויק? אין לדעת.